Conceptes Bàsics

Fòrum per a l'intercanvi de coneixements de teoria musical. Si vols parlar d'acords, progressions, escales, o tens algun truc per als guitarristes, aquest és el teu fòrum.

Conceptes Bàsics

EntradaAutor: Dvonn » 17 des. 2009, 23:07

Escric primer aquest fil sobre alguns conceptes bàsics per entendre els propers que m'agradaria escriure (i estan en procés però s'allargaran pels examens i altres temes).
Pròximament hi haura un fil sobre les escales i un sobre els acords que espero que puguin complementar alguna informació ja existent i anar una mica més allà sempre amb fonament teòric.


Alteracions

Són figures que modifiquen una nota augmentant o disminuint el seu to.

Sostingut (#): Augmenta en un semitó (un traste) la següent nota.
Doble Sostingut (x): Augmenta en un to (dos trastes) la següent nota.
Bemoll (b): Redueix en un semitó (un traste) la següent nota.
Doble Bemoll (bb): Redueix en un to (dos trastes) la següent nota.
Becaire (//): Torna una nota a l'estat inicial.

En una partitura, trobarem anotades les alteracions devant just de la nota però aquí les escriurem just després. El símbol del becaire no és aquest però no tinc manera d'escriure'l aquí.

Donarem un ordre als sostinguts i als bemolls. L'ordre dels bemolls és el contrari del dels sostinguts. Així que si n'apreneu uns els altres no són difícils.

Sostinguts: Fa Do Sol Re La Mi Si
Bemolls: Si Mi La Re Sol Do Fa

Quan escribim a l'armadura d'una peça uns sostinguts o bemolls sempre han d'estar en aquest ordre.

L'armadura ens identifica de certa manera la tonalitat i l'escala amb la que tocarem, però no es pot saber instantàniament com veurem més endevant. S'escriu entre la clau i la mesura dels compasos.

Hi ha diferents claus i a cada una es poden representar més fàcilment algunes altures de les notes. La que acostuma a ser més usual és la clau de Sol en segona però també hi ha la clau de Fa en cuarta, en tercera, clau de Do en segona, en primera i d'altres potser menys utilitzades.

Els compasos es poden mesurar de diferents formes. Està escrit al principi de la partitura amb un parell de números normalment però a vegades també podem veure una C o una C amb una barra vertical. La C és equivalent a 4 4 i la C amb barra a 2 2. El número d'abaix és el valor de la nota a la que portarem el compas i el d'adalt quantes d'aquestes notes hi caben. En un 3 4 hi caben tres negres a cada compas. El número d'abaix indica quantes vegades hi cap en una rodona. Així doncs un 2 2 són dues blanques per compàs i un 12 8 són 12 corxeres en un compàs.

Per acabar la primera part, parlarem dels sons enharmonics. Un so és enharmonic d'un altre quan en realitat són el mateix quan els toques. Un exemple seria el Mi amb el Fa bemoll. Això es pot aplicar també a intèrvals o escales.


És possible que amplii aquest fil a mesura que tregui els altres així que no deixeu de visitar-lo. De totes formes si amplio res ja ho comentaré on fagi falta.
No sóc guitarrista.
Dvonn
Ja se fer el Fa
Ja se fer el Fa
 
Entrades: 136
Membre des de: 13 des. 2009, 17:07
 

Re: Conceptes Bàsics

EntradaAutor: bendo » 18 des. 2009, 00:42

Si açò es la base espere ansiós la pròxima entrega...
Avatar de l’usuari
bendo
Moderador anti Sim
Moderador anti Sim
 
Entrades: 2762
Membre des de: 28 gen. 2009, 12:25
Ubicació: A les dos i cuart
 


Torna a: Lliçons i Teoria

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron